+385 (0)92 3057 997 info@divljicvit.hr BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 35 €
Naslovna 9 BLOG 9 Kako pripremiti kožu za sunčanje?

Kako pripremiti kožu za sunčanje?

Dolazi ljeto i vrući dani pa smo svi u iskušenju da neko vrijeme provedemo vani na suncu. Sunce je dobro za mentalno zdravlje i daje nam priliku da dobijemo lijep preplanuli ten. Međutim, sunčanje bez ikakve zaštite od sunca može biti vrlo opasno za kožu. Važno je poduzeti mjere opreza i znati kako pripremiti kožu za sunce.

Što se događa kada preplanemo?

Tamnjenje je zapravo obrambena reakcija kože na sunčeve ultraljubičaste zrake. Kako bi se spriječilo da sunčeve zrake prodru u našu kožu ona proizvodi melanin, pigment čija je funkcija apsorbirati sunčeve UV zrake. Upravo taj melanin čini da naša koža potamni.

Neka koža ima više melanina od druge i stoga je manje ili više osjetljive na sunce. Međutim, bez obzira na boju kože, morate ju pripremiti za sunce i koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, nemojte riskirati! Bez zaštite, sunce može uzrokovati:

  • rak kože
  • opekline i crvenilo
  • alergije
  • iritacije
  • prerano starenje kože

5 koraka u pripremi kože za izlaganje suncu

1. Redoviti piling kože

Imajte na umu da se koža sama obnavlja svakih 21 do 28 dana, a piling pomaže da se riješite odumrlih stanica kože i potaknete cirkulaciju. Zdrava i njegovanoj koži omogućuje da preplanulost bude ravnomjerna i dulje se zadrži.

 S pilingom tijela i lica budite jako oprezni. Napravite ga najviše dva puta tjedno na tijelu i jednom na licu. Pričekajte 2 – 3 dana prije izlaganja suncu jer zbog eksfolijacije koža može biti osjetljivija nego inače.

2. Hidratacija

Važno je piti dovoljnu količinu vode i hidratizirati kožu što je češće moguće. Koža se suši na suncu, a ako je dehidrirana, osjetljivija je na UV zrake. Korištenjem kvalitetnih proizvoda za Njegu tijela kao što su naši Losioni za tijelo koža će biti otpornija na sunčevo zračenje i napravit će se zaštitni sloj.

3. Koristite kreme sa zaštitnim faktorom

Važno je hidratizirati kožu, ali za zaštitu to nije dovoljno. Zaštitni faktor ili SPF (Sun Protection Factor) pokazuje koliko dugo se možemo izlagati suncu bez dobivanja opeklina.

Osjetljivost kože ovisi o:

  • dobi
  • genetskoj predispoziciji
  • dobu dana i godine
  • jačini sunca

SPF se kreće od 6 do 50+, a što je viši, to jače štiti od ultraljubičastih zraka, opeklina od sunca i starenja kože. Kremu za sunčanje treba nanijeti barem 30 minuta prije izlaganja suncu, a ako je potrebno, ponovno je nanesite svaka 2 sata. Neka nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom postane dio vaše rutine njege kože!

4. Prehrana

Ono što jedete i pijete također pomaže pripremiti vašu kožu za sunce. Važno je piti puno tekućine i jesti namirnice bogate vitaminima A, C i E, ali i beta-karotenom. Možete ih pronaći u mrkvi, batatu, bundevi, špinatu, tikvicama, brokuli, mangu, marelicama, kelju, grašku, rajčici, dinji, bademima i orašastim plodovima. Konzumacija tih namirnica ojačat će vašu preplanulost iznutra. Uostalom, zdrava koža pomaže vam da dobijete ljepši ten. Potaknut će vaš imunološki sustav, spriječiti starenje kože i regenerirati stanice.

5. Izlaganje suncu

Nakon zimskog perioda dajte svojoj koži priliku da se navikne na sunce uz postupno izlaganje kože. Bolje je da se više puta po malo sunčate, nego da pola dana provedete na direktnom suncu jer čete u tom slučaju vrlo vjerojatno završiti s opeklinama. Izbjegavajte izravno izlaganje suncu između 10 i 17 sati, možete se sunčati i u hladu! Ipak svi žele imati zdravi preplanuli ten, a ne opečenu i crvenu kožu.

Što ako ipak dobijete opekline?

Njega nakon sunčanja također je vrlo važna. Kožu morate pripremiti za sunce, prije i poslije izlaganja. Ako ipak pocrvenite i dobijete opekline koristite 100 % prirodni  S.O.S. losion poslije sunčanja s aloe verom, maceratom nevena i biljnim glicerinom kako biste umirili i hidratizirali kožu. Za dodatni učinak, losion stavite i hladnjak pa ga obilno nanesite na opečeni dio kože. Važno je i da pijte puno vode tijekom dana kako biste rehidrirali svoje tijelo.