+385 (0)92 3057 997 info@divljicvit.hr BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 35 €
Naslovna 9 BLOG 9 Zašto je važno koristiti prirodnu kozmetiku?

Zašto je važno koristiti prirodnu kozmetiku?

“Ne stavljaj na kožu ništa što ne možeš pojesti” popularna je izreka. Ipak, to je upravo ono što većina nas čini. Jeste li znali da žena u prosjeku koristi 12 proizvoda za njegu kože dnevno? I da svaki od tih 12 proizvoda sadrži u prosjeku 15 različitih kemikalija? To je oko 180 različitih kemikalija koje koža dijelom apsorbira na dnevnoj bazi. Dakle, što bismo umjesto toga trebali staviti na naš najveći organ – kožu? Odgovor: prirodnu kozmetiku. Na što treba obratiti pozornost?

Zdrava koža se stvara iznutra

Vaša koža pokazatelj je vašeg unutarnjeg zdravlja. Kožni poremećaji često su reakcija na nedostatak vitamina i minerala, trovanje, oksidativni stres ili upalne procese u tijelu. Korištenje krema i losiona za kožu u takvim slučajevima nije baš korisno jer ne rješava izvor problema. Iz tog razloga započnite sa zdravom i raznolikom prehranom, sa svježim povrćem, dobrim proteinima i zdravim masnoćama kao osnovom. Pažljivo pročitajte i sastojke na ambalaži svoje kozmetike i proizvoda za njegu kože. Ako proizvod sadrži štetne tvari, i dalje ćete imati problema s kožom, čak i ako jedete zdravu hranu.

Zašto bi proizvod za njegu kože trebao biti 100% prirodan?

Mnogi proizvođači proizvoda za njegu kože i kozmetike tvrde da će vaša koža s njihovim proizvodima ponovno biti zdrava, no velika većina tih proizvoda prepuna je kemikalija. Uobičajene tvari koje mogu uzrokovati ili pogoršati probleme s kožom uključuju parfeme, konzervanse, UV filtre, emulgatore i parabene. S druge strane, prirodni proizvodi za njegu kože izrađeni su od sastojaka koji dolaze izravno iz prirode i ne sadrže nikakve kemikalije koje iritiraju vašu kožu ili utječu na vaše zdravlje.

Nekoliko važnih prednosti prirodne kozmetike:

Nekoliko važnih prednosti prirodne kozmetike:

  • Vaša koža i tijelo više neće upijati otrovne tvari putem komercijalnih proizvoda za njegu kože
  • Prirodna kozmetika ne uzrokuje dodatne iritacije kod osoba s kožnim alergijama ili preosjetljivom kožom.
  • Proizvođači koji biraju prirodne sastojke često također uzimaju u obzir čimbenike kao što su okoliš i dobrobit životinja.
  • Mnoge prirodne tvari imaju antioksidativna svojstva jer se moraju zaštititi od oksidacije na suncu.
  • Miris, tekstura i moć pjenjenja obično su mnogo suptilniji i prirodniji nego kod proizvoda iz komercijalne proizvodnje. To je posebno vidljivo kod prirodnih zubnih pasti i proizvoda koji se pjene poput gela za tuširanje i šampona.

Prirodna kozmetika nije nužno certificirana organska kozmetika

U proizvodima iz Divljeg Cvita samo dio sirovine je iz organskog uzgoja. Bez obzira na to, svi sastojci koje se korist u proizvodnji su prirodni. Pojam organsko još uvijek se najčešće se povezuje s načinom na koji se priprema ukusna i raznolika hrana s poštovanjem prema prirodi, bez kemijskih pesticida ili umjetnih gnojiva. Ista stvar je i sa sastojcima koji se koriste u proizvodnji kozmetike. Kada se proizvođač podvrgne potrebnom postupku certificiranja kako bi dokazao da su proizvodi bez kemikalija, to se naziva “certificirano organsko”. „Prirodno“ znači da ne sadrži sintetičke tvari iz petrokemijske industrije. A prirodno je sve što u prirodi raste i buja. Jabuka je, primjerice, prirodna, ali nije uvijek organska. 95% sastojaka koja se koristi u Divlji Cvit proizvodima dobivena je iz biljnih izvora, a 5% dobiven je sintetskim putem. Bez obzira na to što su dobiveni sintetskim putem,  i ti sastojci dozvoljeni su za korištenje u proizvodnji prirodne i organske kozmetike.

5 savjeta za prelazak na prirodnu njegu kože bez stresa

Definirajte svoje ‘zašto’. Zbog zdravlja, okoliša ili patnje životinja? Svijest o tome olakšava postavljanje prioriteta.

✓ Educirajte se! Saznajte koje je sastojke najbolje izbjegavati, a koji su sigurni.

✓ Uvijek prvo pročitajte deklaraciju. Štetni sastojci ponekad su navedeni pod alternativnim nazivom ili se nalaze na samom dnu popisa sastojaka.

✓ Nemojte se zavaravati: pojmovi poput ‘tradicionalno’ ili ‘čisto’ ne znače automatski prirodno ili organsko.

✓ Mijenjajte proizvode korak po korak. Čim potrošite stari proizvod zamijenite ga s novim prirodnim proizvodom.